SECCIONS PARAL.LELES

SINÈRGIES DE LA HISTÒRIA

Eyal Sivan. Una mirada irreductible

 

Eyal Sivan és un dels realitzadors israelians que més ha qüestionat i enfrontat, a través de la seva obra, l'ús polític de la memòria en el conflicte obert Israel - Palestina.

Ell pren el cine com una màquina amb què qüestionar el món, interrogar els dogmes i posar en evidència els mecanismes d'opressió a través d'una mirada lúcida i valenta. L'estètica de la resistència impregna la seva cinematografia que té com a eix temàtic el problema de reprensentació i manipulació del genocidi.

El seu primer film Aqbat-Jaber (Vida de pas) és una mirada sense concessions als camps de refugiats palestins. Amb aquest film va obtenir el Grand Prix du Cinéma du Réel, del Centre Georges Pompidou, i des de llavors ha recollit nombrosos premis i un gran reconeixement en festivals internacionals.

Sivan eludeix la reducció a allò que és testimonial i rebutja els codis del reportatge televisiu. Explora les escletxes de les declaracions, les superfícies captades per les càmeres fins a dissoldre el realisme des de dins i arribar al límit del miratge, com a Israelandia, on examina Israel sota la paranoia dels atacs químics durant la Guerra del Golf, mentre que en el desert s'alça un parc temàtic.

L'Alternativa ofereix 6 programes per endinsar-se en una realitat diferent d'allò que es pot veure en els telediaris.

Amb la col·laboració de l'Institut Francès de Barcelona

 

PROGRAMACIÓ

Dissabte 11
Agabat-Jaber, vie de passage. França. VOSE. 81'. Beta SP. 1987

Diumenge 12
Izkor, les esclaves de la mémoire. França. VOSE 97', 1991

Dilluns 13
Agabat-Jaber, paix sans retour?. França. VOSE 61'. Beta SP. 1995

Dimarts 14
Jérusalem(s), le syndrome borderline. Bèlgica. 64'. Beta SP. 1994

Dimecres 15 y Divendres 17
Israland. França. VOSE 58'. Beta SP. 1991

Dijous 16
Route 181, fragments d'un voyage en Palestine-Israel. França, Bèlgica, Alemanya, Regne Unit. 270'. Beta SP. 2003
^