SECCIONS PARAL.LELES

HOMENATGE A MARGUERITE DURAS

L'obstinació d'ésser

 

Si al llarg de tota la seva vida aquesta dona sorprenent va anar adquirint cada vegada més notorietat nacional i internacional, indubtablement fou gràcies a la seva obstinació per ella mateixa, passés allò que passés i costés el que costés.

Novel·lista, dramaturga, guionista i directora, Marguerite Duras, és una de les creadores franceses més importants. La seva producció com a escriptora, em molts casos amb traços autobiogràfics, la va convertir en un dels noms principals del nouveau roman. El 1984, la seva novel·la "L'amant" obté el premi Goncourt, recollint un reconeixement internacional.

Des de finals dels anys 50, Duras va treballar assíduament en el cine, començant la seva carrera com a guionista i col·laborant amb gent com René Clément o Alain Resnais i la seva reconeguda Hiroshima mon amour. El 1967, va dirigir la seva primera pel·lícula La Música i va realitzar una vintena de films entre els que destaquen: Natalie Granger o La Femme du Gange. El 1974 roda India Song, guanyadora d'un dels premis més importants de l'Acadèmia francesa. La seva filmografia va destacar per l'avantguardisme i l'experimentació.

La destrucció, tema present al llarg de tota l'obra de Duras, és usada per estudiar-se ella mateixa com a través de diferents miralls, fins al punt de confondre allò que és autobiogràfic amb el que és ficció.

En el desè aniversari de la seva mort, l'Alternativa juntament amb l'Institut Francès de Barcelona, vol rendir homenatge a aquesta dona polifacètica. El programa que es presenta a la ciutat comtal, estarà integrat per una selecció dels seus curtmetratges i pels seus llargmetratges més significatius.

Amb la col·laboració de l'Institut Francès de Barcelona

 

Llargmetratges

Diumenge 12
Hiroshima mon amour. Alain Resnais. Francia. VOSE. 35 mm. 1959

Dissabte 11 i Dilluns 13
Moderato Cantabile. Peter Brook. Francia / Italia. VO. 35 mm. 1960

Dilluns 13
Natalie Granger. Marguerite Duras. Francia. VOSE. 16 mm. 1972

Dimarts 14
Son nom de Venise dans Calcutta desert Marguerite Duras, Benoît Jacquot. França. VO. 35mm 1976

Dimecres 15
Le Camion. Marguerite Duras. Francia. VO. 1977

Dijous 16 i Divendres 17
Marguerite, telle qu'en elle même. Dominique Auvray. VOSE. Video 2002

Divendres 17
India Song. Marguerite Duras. Francia. VOSE. 16mm. 1975

Curtmetratges

Dijous 16
Césaré
Les Mains négatives
Aurélia Steiner, dit Aurélia Vancouver
Aurélia Steiner, dit Aurélia Melbourne

Programa per Tv

Dilluns 13, Dimarts 14 i Dimecres 15
Les grands entretiens de Bernard Pivot. Bernard Pivot. França. DVD. 1984
^