18 - 24 novembre 2013
Das merkwürdige kätzchen (Ramon Zürcher) Museum Hours (Jem Cohen) Hotzanak, For Your Own Safety (Izibene Oñederra) Soles de primavera (Stefan Ivančić) 36 (Nawapol Thamrongrattanaritt) Má Raça (Marco Leão, André Santos) El pas del riu (Lluís de Sola) PFFFHP TT! (Deborah S. Phillips)

Festival

Palmarès

Premi l'Alternativa Oficials al millor llargmetratge

El jurat de llargmetratges de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Neus Ballús, Xavier Cervantes i Fran Ruvira, reunit el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival a l'obra Das merkwürdige kätzchen (L'estrany gatet) de Ramon Zürcher (Alemanya).

El jurat valora la capacitat del director suís per coreografiar amb una poètica molt personal la quotidianitat domèstica d'una família sense caure en els clixés del costumisme. Zürcher filma uns comportaments aparentment excèntrics que suggereixen petits o grans drames fruit de la convivència. Igualment considera remarcable que sigui una opera prima que ja mostra una mirada pròpia i diferent.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a Museum Hours de Jem Cohen (Àustria / Estats Units), pel compromís social i artístic, pel rigor formal i per la solidesa del relat, que evidencia la maduresa creativa del director. 

 

Premi l'Alternativa Oficials al millor curtmetratge

El jurat de la Secció Oficial de curtmetratges de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Virginia García del Pino, Pablo García Pérez de Lara i Miquel Martí Freixas, reunit el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir, ex aequo, el Gran Premi del Festival:

  1. Per la capacitat de transmetre sensacions de violència i impotència momentànies a les quals estem exposats de forma involuntària en la nostra societat, a Hotzanak, For Your Own Safety d'Izibene Oñederra (Espanya).
  2. Per la seva mirada poètica-política d'un país oblidat i els seus ciutadans dispersats en una efímera però memorable primavera personal, a Soles de primavera de Stefan Ivančić (Sèrbia).
 

Premi GAC al millor guió de llargmetratge

El jurat del premi GAC al millor guió de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Toni Cama, Marçal Cebrian i Eduard Sola, reunit el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir el premi GAC al millor guió de llargmetratge a 36 de Nawapol Thamrongrattanaritt (Tailàndia).

El jurat ha valorat l'economia narrativa, l'ús d'una fragmentació original i la intensitat d'un conflicte aparentment simple per explicar una història delicada i emotiva.

 

Premi GAC al millor guió de curtmetratge

El jurat del premi GAC al millor guió de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Toni Cama, Marçal Cebrian i Eduard Sola, reunit el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir el premi GAC al millor guió de curtmetratge a Má Raça de Marco Leão i André Santos (Portugal).

El jurat ha valorat la complexitat del drama, la intensitat del conflicte i la seva capacitat d'immersió, tot fent un ús dels silencis com a element narratiu.

 

Premi Panorama Rencontres Cinématographiques de Cerbère-Portbou

El jurat del premi Panorama Rencontres Cinématographiques de Cerbère-Portbou de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Sesi Bergeret, Pere Ginard i Tess Renaudo, reunits el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir el premi Panorama Rencontres Cinématographiques de Cerbère-Portbou al film El pas del riu de Lluís de Sola (Espanya).

 

Premio Lomography L'Alternativa Hall

El jurat del premi L'Alternativa Hall Lomography de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Sesi Bergeret, Pere Ginard, Céline Pimentel i Tess Renaudo, reunit el 22 de novembre de 2013, acorda per unanimitat concedir el L'Alternativa Hall Lomography al film PFFFHP TT! de Deborah S. Phillips (Alemanya).

 

Premi del públic

El premi del públic de la 20a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, és per al film Soles de primavera de Stefan Ivančić (Sèrbia).

pujar ^