14-20 novembre 2016

L'Alternativa 2016

Palmarès

Premi l’Alternativa Oficials al millor llargmetratge

El jurat de llargmetratges de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Mar Coll, Andrés Duque i Mireia Iniesta, reunit el 18 de novembre de 2016, acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival a l’obra Havarie de Philip Scheffner (Alemanya). La imatge fixa d’una patera ens ubica en una realitat. Els sons que graviten a l’entorn d’aquesta imatge generen lectures que permeten a l’espectador establir el seu propi punt de vista. Una aproximació valenta i eficaç.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a The Illinois Parables, de Deborah Stratman (Estats Units).

Premi l’Alternativa Oficials al millor curtmetratge

El jurat de curtmetratges de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Federico Delpero Bejar, Luis Macías i Pilar Monsell, reunit el 18 de novembre de 2016, acorda per unanimitat concedir el Premi al mejor cortometraje a Schicht de Alex Gerbaulet (Alemanya), per recordar-nos que “No hi ha futur sense passat” i problematitzar les bases de l’autoretrat cinematogràfic.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a Ondes et Silence de David Bryant i Karl Lemieux (Canadà), per explorar la imatge com a matèria plàstica i submergir l’espectador un en un univers propi i contundent.

Premi de la Crítica al millor llargmetratge de l'Alternativa Oficials

El jurat Premi de la Crítica al millor llargmetratge de la Secció Oficial de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Arantxa Acosta, Juan Manuel Linares i Albert Margalef, reunit el 18 de novembre de 2016, ha acordat per unanimitat concedir el Premi de la Crítica a Behemoth, de Zhao Liang (França, Xina). El poètic documental de Liang ens apropa, com Caront, a una realitat descarnada. Un urgent discurs local i alhora universal. Unes imatges que contrasten la puresa amb la corrupció, la natura en essència amb la voraç ambició de l’home esdevingut monstre.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a Paula, d'Eugenio Canevari (Argentina, Espanya). El jurat valora la passió i l’esforç de Canevari en filmar una òpera prima amb pocs recursos i amb actors no-professionals. Els silencis, les mirades, els plans fixos. Un molt bon resultat que demostra el potencial que existeix als marges de la indústria.

Premi Honorífic GAC al millor guió de llargmetratge de Panorama

El jurat del Premi Honorífic GAC al millor guió de llargmetratge de la secció Panorama de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Rodolf Giner i Daniel Resnich, reunit el 18 de novembre de 2016, ha acordat per unanimitat concedir el premi al millor guió de llargmetratge a Thy Father’s Chair d'Alex Lora i Antonio Tibaldi (Espanya, Itàlia, Estats Units), per la seva capacitat a l’hora d’aprofundir amb un pols narratiu enèrgic en la conflictiva relació dels dos germans protagonistes i l’entorn claustrofòbic on es desenvolupa.

Premi Honorífic GAC al millor guió de curtmetratge de Panorama

El jurat del Premi Honorífic GAC al millor guió de curtmetratge de la secció Panorama de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Rodolf Giner i Daniel Resnich, reunit el 18 de novembre de 2016, ha acordat per unanimitat concedir el premi al millor guió de curtmetratge a Gure hormek de Maider Fernández Iriarte i María Elorza (Espanya), per l’encert a l’hora de transformar les parets en un eficaç recurs per narrar les vides de les dones que les habiten.

Premi Panorama l’Alternativa - Platja d’Aro - Costa Brava

El jurat del Premi Panorama l’Alternativa - Platja d’Aro - Costa Brava de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Sesi Bergeret, Pere Ginard i Tess Renaudo, reunit el 18 de novembre de 2016, acorda per unanimitat concedir el Premi Panorama l’Alternativa - Platja d’Aro - Costa Brava al film El monstruo en la piedra de Ignasi Duarte (França).

Premi del Públic

El Premi del Públic de la 23a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, és per al film Notes from Sometime, Later, Maybe de Roger Gómez i Dani Resines (Espanya).

Premi Fílmic Crater-Lab de l'Alternativa Panorama

El cineasta Bill Brand ha d’atorgat el Premi Fílmic Crater-Lab de l'Alternativa Panorama a Carla Andrade (Espanya) pel seu film Listen to Me.

Es tracta d’un film poètic i preciós en què Carla Andrade, a través de simples superposicions i juxtaposicions, evoca els profunds sentiments d’una tranquil·la resolució contra els vents d’esperança i desesperació. La pel·lícula combina materials dispars i localitzacions distants entre si en una cerca d’una veritat complexa a través de mitjans simples. Andrade contrasta elegantment la pel·lícula analògica, inestable i amb gra, d’un paisatge marítim de Xile amb imatges de vídeo formalment clares d’un prat del Nepal. Les imatges de les dones, velles i joves, sovint tan sols una silueta amb prou feines visible, ens porten cap a un teixit fet de fils visuals: de vegades literalment fils, com ara cabells o cordills, de vegades fils visualment rimats de branques, herbes i corrents de llum. Junts evoquen el teixit d’un món fràgil que encara conserva l’esperança però ben sovint invisible i silenciat.