14-20 novembre 2016

L'Alternativa Paral·leles

Maurice Pialat

Maurice Pialat - Loulou

Director, guionista i actor. Maurice Pialat (Puy-de-Dôme, 1925 - París, 2003) va estudiar a l’École des Beaux-Arts de París, i als anys seixanta va fer set curtmetratges, el primer dels quals, L’amour existe, va ser premiat al Festival de Venècia. El 1968 François Truffaut va coproduir el seu primer llargmetratge, L’Enfance nue. Va rodar nou llargmetratges més, premiats amb el Cèsar (À nos amours) i la Palma d’Or al Festival de Cannes (Sous le soleil de Satan). Va col·laborar amb Sandrine Bonnaire, Gerard Depardieu, Nathalie Baye, Jacques Dutronc, Néstor Almendros i Isabelle Huppert, entre d’altres.

Els films de Pialat són trencadors i desorientadors, plens de salts temporals i improvisacions, sobre dilemes irresolubles i personalitats impossibles ―homes i dones que no poden o no es permeten ser domats, i la tensió entre el desig i la responsabilitat―. Sovint els seus films parlen de la infància i la família, i Pialat va recórrer a les seves pròpies experiències per presentar retrats de crueltat familiar i infidelitats. Malgrat una duresa aparent, els seus films són benèvols.

Maurice Pialat
Es miri com es miri, des de qualsevol perspectiva, el cinema de Pialat tracta de la presa de consciència ―sorprenent, violenta i sempre esperançadora― del fet d’estar viu. Kent Jones, Film Comment

Entre el 2013 i 2015 s’han projectat retrospectives de les seves obres al MoMA de Nova York, la TIFF Cinematheque, la Cinémathèque française, el Laemmle Theatre de Los Angeles i el Harvard Film Archive. La retrospectiva en el marc de l'Alternativa, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, presentarà tots els seus llargmetratges, a més del curt L'Amour existe i el documental biogràfic Maurice Pialat, l'amour existe.

El director que ha influït més i de manera més constant en el cinema francès jove no ha estat Godard sinó Maurice Pialat. Arnaud Desplechin

Sylvie Pialat, vídua de Maurice Pialat, coguionista de tres dels seus films, fundadora i productora a Les Films du Worso, presentarà la retrospectiva.

Per causes alienes a l’organització, Sylvie Pialat no podrà assistir a l’Alternativa. Presentarà la retrospectiva de Maurice Pialat i la secció Les Films du Worso l’actor i realitzador Yann Dedet, muntador de diverses pel·lícules de Maurice Pialat i de François Truffaut, així com d’obres recents de Catherine Breillat, Claire Denis i Philippe Garrel.