13-19 novembre 2017

L'Alternativa Activitats

Escoles de cinema

La producció del documental d’autor

L'Alternativa Activitats - Escoles de cinema

Dimarts 14 de novembre, d’11 a 13 h
Auditori CCCB
Màster en Producció Cinematogràfica - UVIC

Ponent:
Paco Poch, fotògraf, gestor cultural, productor i distribuïdor

Els sistemes de producció per a cinema i televisió estan en un canvi continu, i avui ens trobem amb diferents estils a l’hora de crear, analitzar, finançar i vendre projectes. Els productors (executius, delegats, associats, etc.) van buscant noves maneres de posicionar-se davant els mercats, les institucions i les noves tecnologies. Noves dinàmiques van perfilant el territori, un fet que ja comença a generar un cos teòric amb el qual es poden produir disciplines i instruments dignes de ser “aprehesos”.
Abordarem les especificitats del model de producció amb l’estudi dels casos de diferents pel·lícules d’autor produïdes per Paco Poch, com ara Gaudí (Manuel Huerga, 1989), Innisfree (José Luis Guerín, 1990), Cravan vs Cravan (Isaki Lacuesta, 2002), La leyenda del tiempo (Isaki Lacuesta, 2006), Buenaventura Durruti, anarquista (Jean-Louis Comolli, 2000), Caracremada (Lluís Galter, 2010) i La substància (Lluís Galter, 2016).

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

La traducció audiovisual i la subtitulació

L'Alternativa Activitats - Escoles de cinema

Dimecres 15 de novembre, d’11 a 13 h
Auditori CCCB
ATRAE - Asociación de Traducción y Adaptación Audiovisual de España

Ponent:
Begoña Ballester-Olmos, traductora i subtituladora

Has acabat de muntar la teva pel·lícula i la vols presentar a un festival internacional o que la teva creació transcendeixi les barreres de la llengua. Com? En aquesta sessió es resoldran els dubtes bàsics sobre la traducció audiovisual que poden sorgir quan s’ha de subtitular. Es parlarà sobre alguns programes de subtitulació i el seu ús bàsic, i sobre les restriccions de la subtitulació, els formats disponibles en els programes gratuïts i els formats professionals. També es parlarà de la traducció i dels cosins que han passat tres estius a Londres i tenen el First. I, sobretot, de què cal tenir en compte a l’hora d’entregar els materials a un traductor i subtitulador professional quan se li encarreguen els subtítols d’una obra.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

Veritats fosques, mentides lluminoses: la postveritat en el documental contemporani

L'Alternativa Activitats - Escoles de cinema

Dijous 16 de novembre, de 10 a 13 h
Auditori CCCB
Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB

Ponents:
Josep M. Català, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la UAB
Elías León Siminiani, director de cinema
Macarena Recuerda Shepherd, artista plàstica i ballarina

Els documentals no menteixen, però tampoc no diuen la veritat: es limiten a constatar i a investigar la complexitat de la realitat de la manera més honesta possible, és a dir, per mitjà de l’honestedat profunda de l’art. Qualsevol documental contemporani, del tipus que sigui, es converteix, per tant, en un laboratori en què ètica i estètica, objectivitat i subjectivitat, conegut i desconegut, certesa i imaginació són ingredients d’una apassionant operació alquímica.
El documental té alguna semblança amb una història de detectius? Sí, segons el director Elías León Siminiani, autor de Lo que la verdad esconde: el caso Asunta. Però, de vegades, al detectiu-documentalista li correspon descobrir els misteris de la seva pròpia història, com ho demostra la inusitada tasca autobiogràfica que Macarena Recuerda realitza mitjançant un dispositiu que combina el cinema i el teatre. Tots dos artistes s’introdueixen, cadascun a la seva manera, en els laberints de la veritat: Siminiani també realitza films autobiogràfics; Macarena Recuerda també indaga en allò incert en alguns documents fotogràfics. Descobrim amb ells totes les dimensions de la paraula de moda: postveritat.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE

INFORMACIÓ