13-19 novembre 2017

L'Alternativa Activitats

Seminari d’Eric Pauwels

L'Alternativa Activitats - Seminari d’Eric Pauwels

La distància respecte a l’altre en el cinema en primera persona

El cinema en primera persona o basat en el propi entorn del cineasta es troba ja als orígens del cinematògraf, a les filmacions dels germans Lumière. El desenvolupament de la indústria cinematogràfica va significar la potenciació de la ficció i els seus diferents gèneres, que van eclipsar la presència d’aquest tipus de cinema personal o el van reduir a l’àmbit familiar i amateur, la qual cosa ha fet que sempre s’hagi mantingut com un espai d’independència personal i llibertat narrativa. I així s’ha anat manifestant, sobretot en els moments en què els cineastes han volgut imposar la seva personalitat enfront dels estereotipats sistemes industrials i narratius. Els mitjans digitals han facilitat el seu caràcter íntim i la possibilitat d’elaborar la pel·lícula d’una manera autònoma i solitària, des de la seva filmació fins al seu muntatge i distribució.

Eric Pauwels n’és un dels cultivadors més suggerents, tot seguint un corrent que al seu país d’origen han desenvolupat directors com Agnès Varda, Chantal Akerman i Boris Lehman. La seva Trilogie de la cabane (Trilogia de la cabana) forma un dels corpus més interessants que ha generat el cinema dels últims anys. Partint de l’àmbit més personal, el seu cinema s’obre a allò universal i acaba expandint el goig de narrar i de compartir les narracions amb qualsevol que s’hi vulgui acostar. El que comença per la petició de la seva filla o per la memòria compartida amb la mare sembla metamorfosar-se en una mena de conte de Les mil i una nits. En les seves pròpies paraules:

En el cinema documental, la posició del cineasta, en tant que presència subjectiva assumida, és essencial, ja que sense mirada no hi ha imatge possible. Així doncs, existeix un JO (el del cineasta) que dona a veure l’ALTRE (ELL o ELLA) a un tercer (l’espectador), que pren la mesura de la distància entre l’UN i l’ALTRE. Per tant, el punt de vista del cineasta és determinant: proporciona, d’una manera o altra, el PERQUÈ d’una pel·lícula i influirà en COM filmar i COM muntar.

Eric Pauwels impartirà un seminari de 8 hores en el marc de l'Alternativa. L’activitat complementa la secció paral·lela dedicada a Eric Pauwels, en la qual es projectaran els tres films que integren la seva Trilogie de la cabane.

INFORMACIÓ

  • Dijous 16 de novembre i divendres 17 novembre, de 17 a 21 h
  • Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) - Girona 54, 08009 Barcelona
  • Preu: 80 €
  • Preu especial: 70 € (alumnes i exalumnes ECIB, estudiants universitaris en curs)
  • El taller s’impartirà en francès amb traducció al castellà.
  • Informació i inscripció prèvia: [email protected]

Amb la col·laboració de