12-18 novembre 2018

L'Alternativa 2018

Jurats

Premi al millor llargmetratge de l'Alternativa Oficials

Santiago Fillol
Es va doctorar en Cinema a l’UPF, on és integrant del grup d’investigació CINEMA i professor de cinema i literatura. El 2009 va dirigir el llargmetratge Ich bin Enric Marco, que es va presentar als festivals de Locarno, Sant Sebastià i Róterdam. Guionista habitual d’Oliver Laxe, hi va treballar a Mimosas i actualment ho fa per al seu proper llargmetratge, Aquello que arde. És autor del llibre Historias de la desaparición (2016).

Eugenia Mumenthaler;
Llicenciada en Antropologia i Gestió i Polítiques Culturals, el 2008 va fundar amb David Epiney la productora Alina Film, amb la qual han produït, entre d’altres, els llargmetratges Une jeunesse allemande (Jean-Gabriel Périot), La substància (Lluís Galter), La idea de un lago (Milagros Mumenthaler) i Abrir puertas y ventanas (Milagros Mumenthaler), tots ells presentats en festivals internacionals. El seu darrer curtmetratge, Los que desean (Elena Lopez Riera), va obtenir el Pardino d’Oro a l’última edició del Festival de Locarno.

Marc Sempere Moya
Artista multidisciplinar format en els camps de la música, la filosofia, el cinema i el teatre i interessat per la cultura lliure i popular. Al cineme ha treballat com a actor protagonista del film El taxista ful, de Jo Sol. També ha produït, escrit, dirigit i protagonitza la pel·lícula El ball del vetlatori. Actualment dirigeix un documental sobre el Niño de Elche.

Premi al millor curtmetratge de l'Alternativa Oficials

Daniel Ebner
Director de programació i coordinador de la competició internacional i dels programes itinerants del Vienna Shorts Festival. Daniel Ebner té un Màster en Ciències Polítiques i va estudiar Cinema i Teoria Cultural a Viena i Berlín. Ha treballat com a periodista cultural per a l’APA (Austrian Press Agency) i el 2012 va cofundar l’Associació de Festivals de Cinema Austríacs. Des de 2014 és membre del comitè de subvencions a curtmetratges per a la ciutat de Viena i l’estat de Vorarlberg.

Maider Fernández Iriarte
És cineasta i educadora i ha format part del col·lectiu Las chicas de Pasaik. El seu curtmetratge Gure Hormek (2016) es va projectar a l’Alternativa. Ara està acabant el seu primer llargmetratge, Las letras de Jordi (projecte seleccionat al programa de desenvolupament Ikusmira Berriak del Festival de Sant Sebastià), i compagina aquesta tasca amb les tutories del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu (UAB), la participació a Cinema en curs i el projecte Videorrabaleras per al MACBA.

Cloe Masotta
Llicenciada en Humanitats i Comunicació Audiovisual i màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis de l’UPF, també ha cursat el programa sobre Teoria i Crítica de l’Art Contemporani del PEI (MACBA). Actualment compagina la finalització del seu doctorat en Comunicació amb la seva activitat com a crítica i docent de cinema i d’art contemporani. Ha escrit a Blogs&Docs, Caimán Cuadernos de Cine i La Furia Umana, i col·labora amb Transit: cine y otros desvíos.

Premi de la Crítica al millor llargmetratge de l'Alternativa Oficials

Vanessa Agudo
Historiadora de l’art, crítica i programadora de cinema. El 2010 va entrar a formar part de la revista Lumière, i des de 2011 col·labora de manera simultània en la revista Détour, tant en redacció com en il·lustració de textos. Ha presentat sessions als centres de projecció Zumzeig, Xcèntric (CCCB) i Filmoteca de Catalunya, entre d’altres.

Laura Blanco
Llicenciada en Comunicació Audiovisual, es va especialitzar en Direcció Cinematogràfica a l’ESCAC i fa poc ha finalitzat la seva tesi en el marc del Màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis de l’UPF. A més de la seva tasca com a realitzadora, col·labora en diversos mitjans digitals de cultura i cinema, com La Cabecita, La cultura no val res i SideWays Cinema.

Aarón Cabañas
Llicenciat en Comunicació Audiovisual per l’UPF, té un Màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporani per la mateixa universitat. Des de 2011 escriu a la revista Contrapicado, on també és editor des de 2014. Va pertànyer a la companyia de teatre audiovisual Noptile Albe i a SalAV, col·lectiu de creació audiovisual experimental.

Premi Don Quixot al millor llargmetratge de l’Alternativa Oficiales

Madhurima Barua Sen
És secretària general de la Gauhati Film Society, que organitza projeccions i tallers cinematogràfics. També està al capdavant de cineclubs universitaris i organitza l’International Guwahati Film Festival. Madhurima Barua Sen representa tota la regió nord-est de l’Índia per a la Federació Internacional de Cineclubs, i actualment és l’única membre femenina del Consell Central de Federacions Cinematogràfiques de l’Índia.

Eva Campos Suárez
Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. A Brussel·les va exercir com a fotògrafa i videògrafa d’espectacles i va començar a treballar amb la directora de cinema i coreògrafa Ana Cembrero Coca, així com amb la coreògrafa i ballarina Marta Kosieradzka. En tornar a Barcelona va crear el Festival [C]Screen, a Cerdanyola del Vallès.

Øyvind Hellenes
Va estudiar Cinema i Informàtica a l’NTNU (Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia). A més de treballar com a realitzador independent de documentals, dirigeix la Førde Film Society, al nord de Noruega, i actualment està fent una pel·lícula sobre la vida aïllada a les muntanyes.

Premi GAC al millor guió de l'Alternativa Panorama

Kike Barberà
Treballa com a guionista, documentalista i realitzador. Ha escrit guions per a la sèrie 7 Vidas i pels llargmetratges Son & Moon (2009)i A ras de suelo (2006). Ha realitzat vuit curtmetratges, que han estat seleccionats a festivals internacionals.

David Ordinas
Graduat en Comunicació Audiovisual (USAL) i màster en Guió de Ficció per a Cine i TV (UPSA). És guionista dels llargmetratges Triunfo (2017) i Vacas Flacas (2016), d’altres. Ha impartit classes en tallers de guió i és el creador de la webserie iSpain (2014) i del curtmetratge Triple (2018).

Júlia Martín
Graduada en Direcció Cinematogràfica a l’ECIB, va fer el postgrau en Guió i Direcció d’Actors a l’UPF. Actualment està desenvolupant el seu primer llargmetratge, Kátharsis, amb el qual ha estat seleccionada per a participar al Pitching Forum del FEST - Festival Novos Realizadores - Novo Cinema (Portugal) d’aquest any.