16-29 NOV. 2020
Presencial + Online
Guardons

Palmarès

Pots ver el vídeo del lliurament de premis al nostre canal de YouTube

Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de llargmetratges internacionals de la 27a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Cíntia Gil, Sergi Moreno Castillo i Lucas Santos, reunit el 25 de novembre de 2020, acorda per unanimitat concedir el Premi Llargmetratge Internacional a Um filme de verão, de Jo Serfaty (Brasil).

Um filme de verão se serveix d’una forma que convoca i comunica amb aquells de qui parla; és oberta, lluminosa, apunta potencial i futur, i té la capacitat d’incorporar aquests elements juntament amb una certa dosi de curiositat en la seva manera de construir-se.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a A Shape of Things to Come, de Lisa Malloy i J. P. Sniadecki (Estats Units).

Una pel·lícula que, amb molt poc, arriba molt lluny. Un viatge que beu de les arrels de la cultura popular nord-americana per confrontar-nos amb la idea de la radicalitat i la dissidència; la connexió entre el paisatge, l’individu i el present.
Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de curtmetratges internacionals de la 27a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per María Palacios Cruz, Enric Ribes i Liliana Díaz Castillo, reunit el 25 de novembre de 2020, acorda per unanimitat concedir el Premi Curtmetratge Internacional a La Fin des rois, de Rémi Brachet (França).

El jurat subratlla el valor artístic i social d’una pel·lícula que ofereix un retrat multidimensional de la banlieue parisenca; una obra que realça problemàtiques latents però alhora proposa narratives alternatives a la precarietat, l’aïllament i el patriarcat.

El jurat també ha decidit per unanimitat atorgar dues mencions especials. Totes dues pel·lícules són un exemple per la cura amb què els cineastes han tractat els subjectes filmats.

D'A sad se spušta veče, de Maja Novaković (Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina), en destaquem la universalitat, la poètica de l’observació que fa dels gestos quotidians i la comunió harmoniosa entre dona i natura, que ens ha commogut profundament.
De ( ( ( ( ( /*\ ) ) ) ) ), de Saúl Kak i Charles Fairbanks (Mèxic), en destaquem el treball sonor als espais públics, el compromís polític i la dedicació a llarg termini dels cineastes a la comunitat zoque, a Chiapas.
Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials

Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de films nacionals de la 27a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Ylenia Cañadas, Marta Piñol Lloret i Arnau Vilaró, reunit el 25 de novembre de 2020, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Film Nacional a La Mami, de Laura Herrero Garvín (Espanya, Mèxic).

Pel retrat social que mostra, la profunditat psicològica dels seus personatges i la forma amb què planteja la hibridació entre la ficció i el documental.
Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat del Premi Don Quixot de la 27a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Dakota Hone Gibbs, Salvador Matas Borrut i Santosh Pathare, reunit el 25 de novembre de 2020, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional a El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco (Espanya, Suïssa).

Un film que explora el passat a través del present i viceversa, i que fa servir les paraules dels mateixos protagonistes per mirar d’entendre on i quan es va originar la precarietat amb què viuen bona part dels espanyols. Ens parla d’allò universal a partir de fets locals que de vegades ja hem oblidat.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a A Febre, de Maya Da-Rin (Brasil, França, Alemanya).

Evitant el paternalisme i els estereotips, aquesta pel·lícula ens apropa a les condicions actuals de vida de les poblacions indígenes de l’Amazònia, i ens mostra com afronten les contradiccions de la seva vida, el seu entorn familiar i la seva cultura.
Premi Antaviana - Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals

Premi Antaviana - Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals

El jurat del Premi Antaviana, format per Maria Rosa Fusté, Mireia Aragonés i Bernat Aragonés, ha decidit atorgar el Premi Antaviana - Mentoring Projects, que aporta l'empresa de postproducció i efectes digitals Antaviana Films, al projecte Trini, de Marta Romero Coll, produït per Distinto Films.

Per la seva originalitat, elaboració i dedicació a la història entranyable i familiar que ens vol transmetre.
Premi Kinolux - Mentoring Projects de l’Alternativa Profesionales

Premi Kinolux - Mentoring Projects de l’Alternativa Profesionales

Enric Millet ha decidit atorgar el Premi Kinolux - Mentoring Projects, que aporta l’empresa Kinolux de serveis de lloguer d’il·luminació cinematogràfica professional, al projecte Tras la estrella, de Carlos Martínez Peñalver, produït per Omen.

Per l’aposta fotogràfica de la narració experimental d’una ficció realista que ens va integrant progressivament en el territori.
Primer Test del REC - Mentoring Projects de l’Alternativa Profesionales

Primer Test del REC - Mentoring Projects de l’Alternativa Profesionales

Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals, en col·laboració amb el REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona, escull el projecte SÓS, de Nicolás Martínez Millánproduït per Omen, per a participar en el Primer Test.

Premi Non Finito

Premi Non Finito

El projecte seleccionat pel jurat format per Andrew Galletly, Silvia Masdeu i Alejandro Castillo —que comptarà amb l’assessorament i la col·laboració per a les feines de so i mescles finals d'Alejandro Castillo a Figtree Studios— és Ödland, d’Otto Roca, produït per milpinton filmes.

Per la inquietud sonora descrita en la creació audiovisual.
Premi Music Library & SFX

Premi Music Library & SFX

El jurat format per Peter Stephens i Víctor Coronado ha decidit atorgar el Premi Music Library & SFX - Mentoring Projects —que es concedeix al projecte més interessant en el seu vessant musical— a Trini, de Marta Romero Coll, produït per Distinto Films.

Perquè, tot i que és força especial i personal, molta gent es veurà representada a través de les diverses generacions i els sentiments comuns, i perquè l’enfocament musical ens permet compartir la història dels personatges d’una manera molt íntima.
Premi ACCIÓ CURTS de DONES VISUALS

El jurat designat per Dones Visuals, format per Kathy Sey, Mariola Cortés i Pablo Menéndez, ha decidit atorgar el Premi Acció Curts de Dones Visuals al curtmetratge Millor la llengua, de Mar Pawlowsky Ferret (Espanya).

Per la dolçor de la història i la cerca per retratar sexualitats saludables i un altre tipus de masculinitats.
Premi ACCIÓ CURTS ALUZINE

El jurat designat per Dones Visuals, format per Kathy Sey, Mariola Cortés i Pablo Menéndez, ha decidit atorgar el Premi Acció Curts Aluzine, que aporta l’empresa Aluzine de serveis de lloguer d’il·luminació cinematogràfica, al curtmetratge Thank you, sista!, de Sílvia Sopale i Luz Ruciello (Espanya).

Citant les paraules de Ava: «La il·luminació s'ha d'usar per a esculpir en comptes de blanquejar». Perquè la història ens interpel·la en adonar-nos de com mirem i jutgem el món per les estructures racistes que ens travessen a totes.
Amb la col·laboració de
ACCEC
FICC, IFFS
Antaviana
Kinolux
Festival REC
Dones Visuals positivo
Aluzine
Figtree
Music Library