16-22 novembre 2015

L'Alternativa Activitats

Masterclass d'Hubert Sauper

L'Alternativa Activitats » Masterclass d'Hubert Sauper

L'art de dominar la realització de documentals

D’ençà de la catàstrofe terrorista de Charlie Hebdo (en el mateix districte on visc), és evident que un dels grans ideals de la nostra civilització, el valor de la “llibertat d’expressió”, es troba seriosament amenaçat. És encara més preocupant el fet que sembla que quedin ben poques “zones frontereres” de llibertat d’expressió de debò. Tal vegada, un dels últims bastions d’aquesta “utopia” sigui el cinema documental independent.

Quina és la missió de qualsevol cineasta de no-ficció? Després de decidir el tema i investigar sobre els fets, tot d’una ve la qüestió de la forma i la formulació, la “creació”, per dir-ho d’alguna manera. Com ha de ser una pel·lícula des del punt de vista de la textura, el plantejament, el ritme? Com ha de ser la seva estructura narrativa? Quin és el seu discurs evident i quin és el seu subtext, la part tangible d’una pel·lícula que no es mostra? Com a autor, has de “veure” mentalment el film molt abans de començar-lo. Probablement, un film ha de ser somiat abans de fer-se real.

Des d’un punt de vista pràctic, aquest és el repte: físicament i mentalment, com ho faig per endinsar-me en el món de les persones que vol retratar el film? És una qüestió d’“accés”: l’accés als indrets on les càmeres estan totalment prohibides (camps petrolífers xinesos perduts al Sudan, aeroports militars en plena guerra civil, les reunions del govern) i l’accés a la ment ―també al subconscient― de les persones que amb la seva presència “condueixen” el film.

És un “joc”, una ciència, un art, el que cal aprendre? Quina és la noció d’“art” que hi ha en la forma cinematogràfica que representa el que anomenem “realitat”?

Hubert Sauper

BIO

El director, guionista, productor i pilot Hubert Sauper (Kitzbühel, Àustria, 1966) realitza films polítics de no-ficció rodats en estil cinéma vérité. La retrospectiva a l'Alternativa comptarà amb els seus curts i migmetratges, així com amb el seu llargmetratge de debut, Darwin’s Nightmare (El malson de Darwin, 2004), nominada a un Oscar i un dels films més polèmics de la dècada. La seva última pel·lícula, We Come as Friends (Venim com a amics, 2014), que també es projecta a l'Alternativa, testimonia el retorn a l’Àfrica de Sauper pilotant un avió que es va fer ell mateix, de França al Sudan.

INFORMACIÓ

Divendres 20 de novembre de 2015
Sala Raval CCCB
Horari: 16-19 h
Preu: 20 €
Aforament limitat

Inscripció prèvia obligatòria

Amb la col·laboració de

Activitat relacionada amb la secció paral·lela dedicada a Hubert Sauper.