16-22 novembre 2015

L'Alternativa 2015

Palmarès

Premi l'Alternativa Oficials al millor llargmetratge

El jurat de llargmetratges de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Amanda Villavieja, Esteban Bernatas i Xavier Artigas, reunit el 20 de novembre de 2015 acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival a l'obra The Iron Ministry (El ministeri del ferro) de John Paul Sniadecki (Estats Units).

El jurat valora la capacitat de la pel·lícula per fer-nos recórrer a través d'un viatge sensorial l'inabastable territori xinès sense sortir d'un tren. Mitjançant una sèrie de retalls de vida, el film dóna pistes sobre la realitat social, política i antropològica de la Xina moderna, i ens descobreix les seves contradiccions socials, culturals i ètniques.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a Mauro, d'Hernán Roselli (Argentina), per l'excel·lent caracterització, a través de la direcció d'actors i de la seva posada en escena, d'un sector de la societat argentina que intenta sobreviure al marge del sistema.

Premi l'Alternativa Oficials al millor curtmetratge

El jurat de la Secció Oficial de Curtmetratges de la 22ª edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Xavier Quérelle, Jorge Tur Moltó i Alba Sotorra, reunit el 20 de novembre de 2015, acorda per unanimitat concedir el premi al millor curtmetratge del Festival, pel treball de bricolatge sonor i visual, pel pertorbador i alhora lúdic retrat no victimista i, sobretot per aquest hilarant número musical inspirat en la lambada, a Sieben Mal am Tag beklagen wir unser Los und natchts stehen wir auf, um nicht zu träumen (Set cops al dia ens lamentem de la nostra sort i de nit ens llevem per evitar somiar) de Susann Maria Hempel (Alemanya).

El jurat també ha decidit concedir una menció especial, per apropar-nos d'una forma honesta i directa a una actualitat brutal, a Shipwreck (Naufragio) de Morgan Knibbe (Països Baixos).

Premi de la crítica al millor llargmetratge de l'Alternativa Oficials

El jurat del premi de la crítica al millor llargmetratge de la Secció Oficial de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Daniel Arrébola, Ignasi Franch i Mariana Freijomil, reunit el 20 de novembre de 2015 ha acordat per unanimitat concedir el premi de la crítica a Une jeunesse allemande (Una joventut alemanya), de Jean-Gabriel Périot (França, Suïssa, Alemanya).

El jurat ha valorat la seva habilitat a l'hora de recuperar integradorament material d'arxiu periodístic i cinema d'avantguarda política. En la seva mirada vibrant del passat hi ressonen problemes socials, dissidències polítiques i respostes institucionals del present.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a The Iron Ministry (El ministeri del ferro), de John Paul Sniadecki (Estats Units).

El jurat ha valorat la seva agosarada posada en escena, que captura de manera immersiva gestos, diàlegs i paisatges quotidians. Tot i ser una mirada forana, no necessàriament equidistant, inclou veus diverses que permeten generar un debat al voltant de les polítiques econòmiques desenvolupistes a la Xina i arreu del món.

Premi GAC honorífic al millor guió de llargmetratge de Panorama

El jurat del premi honorífic GAC al millor guió de llargmetratge de la Secció Panorama de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Àngels Diemand-Hartz, Mateu Adrover i Daniel Resnich, reunit el 20 de novembre de 2014 ha acordat per unanimitat concedir el premi al millor guió de llargmetratge a Ingen ko på issen (No hi ha vaques sobre el gel) d'Eloy Domínguez Serén (Suècia, Espanya).

El jurat ha valorat la disciplina amb què elabora el seu discurs personal, sense renunciar a la llibertat i a la capacitat evocativa d'un llenguatge poètic propi que impregna l'espectador i l'acompanya en tot moment.

Premi GAC honorífic al millor guió de curtmetratge de Panorama

El jurat del premi honorífic GAC al millor guió de curtmetratge de la Secció Panorama de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Àngels Diemand-Hartz, Mateu Adrover i Daniel Resnich, reunit el 19 de novembre de 2015 ha acordat per unanimitat concedir el premi al millor guió de curtmetratge a Un encanteri de Lluís de Sola (Espanya).

El jurat ha valorat la capacitat del curt per crear una atmosfera absorbent i poètica a través de la llibertat narrativa.

Premi Panorama
Platja d'Aro - Costa Brava

El jurat del premi Panorama Platja d'Aro-Costa Brava de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Sesi Bergeret, Pere Ginard i Tess Renaudo, reunit el 20 de novembre de 2015 acorda per unanimitat concedir el premi Panorama Platja d'Aro-Costa Brava al film África 815 de Pilar Monsell (Espanya).

Premi del públic

El premi del públic de la 22a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, és per al film Eco de Xacio Baño (Espanya).